Musa (as.)


Musa (as.)

  • Mısırlı bir adamla israil oğullarından bir adam dövüşürlerken, Hz. Musa yardıma koşar ve Mısırlıya öyle bir vurur ki, Mısırlı yığılır kalır ve ölür. 
  • Hz. Musa Allah'tan af diler ve Mısır dan kaçar.
  • Medyen de Hz. Şuaybin kızıyla evlenir.
  • Hz. Musa'nın Allah'ın izniyle gösterdiği mucizeler: Deyneğı yılan oluyor, elini koltuğun altına sokup çıkardığında bembayaz parlıyordu.
  • Firavun ve Mısırlıların başına gelenler: Nil nehri taştı, her taraf sellerle dolup taştı. Herterafı milyonlarca çekirge bastı, heratarafı binlerce kurbağa bastı, insanların vücutlarına keneler musallat oldu, Sular kanla doldu.
  • Allah İsrailoğullarını Firavun'un elinden kurtardı ve onlardan Flistinlilerle savaşmalarını emretti. Onlar ise Musa ya asileştiler ve kabul etmediler. Allahın verdiği nimetlere şükretmediler. 
  • Hz. Musa kardeşi Hz. Harun'la isyan eden topluluklarını terk ettiler, Allah da onları 40 yıl boyunca çöllerde şaşkın şaşkın dolaştırdı. 
  • Hz. Musa ve Hızır beraber yolculuk yapıyorlar. Hz. Musa ondan bazı bilgiler öğrenmek istiyordu, oda sen benimle dolaşırken sabredemesin, yaptıklarıma tahammul edemesin dedi. Ben sana olayları aydınlatasaya kadar hiç bir soru sormayacaksin dedi. Bir gemiye bindiler ve Hızır elindeki civiyle bir delik açtı. Hz. Musa dayanamayıp hemen neden yaptığını sordu, oda hanı sabredecektin diye sordu. Gemi durduktan sonra minik çocuklar gördüler ve Hızır bir tane çocuğu öldürdü. Hz. Musa yine dayanamayıp neden yaptığını sordu. Hızır yine sabredemedin dedi. Bir şehre girerken eğri bir duvar gördüler, ve Hızır o duvarı düzelti. Hz. Musa yaptığı iş karşılığı ücret istmiyecekmisin diye sordu. 
  • Hızır şöyle konuştu: "Musa, yine dayanamdın ve sordun, burada yolumuz ayrılıyor. Sana anlamadığın olayları anlatayım. Gemiyı delmemin sebebi, geminin sahibi fakir bir kaç adamındı, yollarının uğrayacağı bir memlekette bütün sağlam gemileri, sahiplerin ellerinden alıyorlardı. Onun için bu gemiyi deldim ki, zalimler ulaşamasınlar. İkinci olayda ise, bir çocuk öldürdüm. Çocuğun annesi ve babası dindar kişilerdi, fakat çocuk büyüyünce kafir olacaktı ve anne babasına işkence yapacaktı, onun için çocuğu mükellef olmadan öldürdüm. Üçüncü olayda ise, duvarı tamir ettiğim köyde iki tane yetim çocuk vardı, o duvarın altında da babalarından kalma bir hazine vardı. Büyüyüp hazinlerine ulaşabilmeleri için o duvarı düzeltim, yoksa başkalarının eline geçerdi. Hepsini Allah'ın emriyle yaptım. 


Kommentare