Ali Fuad Başgil’den Gençlere 10 Tavsiye



Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil (1893-1967) Avrupa’da üç fakülte, bir yüksekokul ve hukuk doktorası programlarını tamamlamış; Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi gibi birçok üniversitede dersler vermiş değerli bir akademisyendir. Bu içeriğimizde, kendisinin “Gençlerle Başbaşa” isimli eserinden 10 tavsiye derledik.

1. Bir günün işini (dersini, görevini) bitirdikten sonra ertesi gün ne iş yapacağına karar ver. Yahut hiç olmazsa çalışmaya başlamadan önce, hangi iş (ders, kitap) üzerinde çalışacağını düşünüp kararlaştır ve çalışmaya bu kararla otur.

2. Bir iş üzerinde yorulursan dinlenmek için işini değiştir ve çalışma hızını yavaşlat. Fakat dinlenme bahanesiyle asla boş oturma. Boş oturanın içi, işlemeyen demir gibi pas tutar.

3. Zihin çalışmaları için; aynı saatlerde, devamlı ve düzenli bir biçimde, günde iki üç saat bile yeterlidir. Büyük İslâm filozofu İbn Sina, dünyaca ünlü “Kitabü’ş-Şifa”sını her gün sabah namazından sonra, Bağdat’taki büyük bir caminin altındaki kandilde oturarak, kuşluk vaktine kadar, yani yaklaşık iki saat çalışarak meydana getirmiştir.

4. İşinde ve dersinde herhangi bir fikri ve noktayı küçümseyip, ihmal edip geçme. Küçük ihmallerden bazen büyük zararlar doğduğunu unutma.

5. Çok düşün. Ve bil ki çalışmak, mutlaka hareket etmek veya okumak, yazmak değildir. Düşünen bir insan, maden kuyularında kazma sallayan bir insandan daha fazla çalışıyordur.

6. Bir işe başlamadan önce o işi (dersi, kitabı, görevi) en kısa zamanda, en kolay ve en temiz bir biçimde nasıl yapacağını, nasıl öğreneceğini iyice düşünüp hesapla.

7. Bir dersten öğrendiğin, bir kitaptan okuduğun bölüm ve konuları arkadaşlarınla ezberden görüş ve tartış. Bu şekilde hem zekân işler ve öğrendiğin hazmedilir hem hafızan kuvvetlenir hem de düzgün konuşma ve fikirlerini açıkça ifade etme becerisi kazanırsın.

8. Zihin çalışmasının herkesin yaradılışına göre değişen verimli ve değerli saatleri vardır. Bunlar bazı kimseler için sabahın erken saatleri, bazıları için de öğleye doğru, öğleden sonra, gece saatleridir. Kendini yokla ve senin saatlerin hangileri ise, bunları hiçbir eğlenceye feda edip kaçırma.

9. Gece yatağına uzandığın zaman, o gün ne yaptığını ve yarın ne yapacağını kendine sormadan uyuma.

10. Her şeyden önce ana dilini iyi konuşmayı ve yazmayı öğren. İnsan için en faydalı olanı kendi ana dilidir.

İçerikte kullanılan eser: Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil, Gençlerle Başbaşa, Yağmur Yayınları, İstanbul, 2013.


Kommentare